Elbilsförsäljningen rusar i Sverige – når nya toppnivåer

Elbilsförsäljningen ökade kraftigt i Sverige
3 maj 2021

Det råder elbilsfeber i Sverige. Antalet nyregistrerade elbilar i april ökade med hela 368 procent. Det visar nya siffror från BIL Sweden.

Sammanlagt registrerades det 21 873 nya personbilar i april. Jämfört med året innan är det en ökning med 15,6 procent. Antalet nyregistreringar av elbilar ökade med 368 procent och laddhybrider med 41 procent. Den stora skillnaden bland de laddbara bilarna förklaras av regeringens justeringar inom Bonus-malussystemet den 1 april.

– Laddhybriderna ökade kraftigt i mars inför att bonusen skulle minska med i genomsnitt 10 000 kronor och elbilarna minskade då elbilskunden inväntade bonushöjningen. Den höjda bonusen, från 60 000 till 70 000 kronor, gav en kraftig uppgång för elbilarna som nådde det näst högsta antalet i aprilregistreringarna. Att flera attraktiva nya modeller nu finns tillgängliga är grunden för ökningen, medan fluktuationerna förklaras av skatteförändringarna. Att elektrifieringen nu slagit igenom visas även genom att det är en elbil som är månadens mest registrerade personbil, vilket även inträffade i december 2020. Sammantaget uppgick andelen laddbara bilar till 43,1 procent i april jämfört med 22,6 procent ifjol. Hittills i år uppgår andelen till 37,1 procent, säger Mattias Bergman, vd på BIL Sweden.

Foto: BIL Sweden

Läs fler nyheter från Småländska Bil.

Missa inga nyheter! Anmäl dig gratis till Småländska Bils nyhetsbrev eller följ oss på Facebook.