Information om Elbilar

Det är mer hållbart

Den största miljövinsten med en elbil, jämfört med en som drivs av bensin, är att den släpper ut så mycket mindre koldioxid medan du kör den. Men även sett till hela livslängden är elbilen mer hållbar. Och laddar du med förnybar el, blir utsläppen ännu lägre totalt och noll när du kör.

Det är billigare att köra

Det är mycket billigare att köra på el än bensin eller diesel. En elbil innebär också lägre skatt. Dessutom blir servicen både billigare och enklare, eftersom elbilen har färre rörliga delar. Elbilar är fortfarande dyrare att köpa än fossilbilar, men man räknar med att priserna kommer att sjunka.

Det är roligt att köra

Eftersom elbilen varken har en växellåda eller motor som behöver varvas upp, accelererar den snabbt. Dessutom gör många biltillverkare som Tesla och erbjuder sportiga modeller. Kör du på el, visar du dessutom att du är i framkant och bidrar till utvecklingen av framtidens drivmedel.

Elbilar låter mindre

En bil som går på el låter generellt mycket mindre än en vanlig bensinbil, och bidrar på så sätt till en hållbar och tyst stadsmiljö. Det finns även vissa elbilar som kan aktivera ett extra ljud vid låga hastigheter för att uppmärksamma gång- och cykeltrafikanter. Det är både tryggt och smart!

Ett enklare elbilsliv

Att äga en elbil är enklare än vad många tror. Om du dessutom har en laddbox hemma slipper du att åka till macken och du vaknar till en nyladdad bil varje morgon.

Innan du köper din elbil

Fundera på vilka behov du har, innan du bestämmer dig för vilken elbil du ska skaffa. Hur långt och ofta kör du? Kan du ladda hemma eller på jobbet? Behöver du ladda längs vägen? Det finns många modeller att välja på, både laddhybrider och rena elbilar, med olika räckvidd.

Så laddar du din elbil

Många laddar sin elbil hemma i garaget medan de sover. Har du inte möjlighet att göra det, finns det massor av laddstationer längs vägen. Passa på att ladda på jobbet eller medan du handlar. Med en snabbladdare tar det 20 minuter att ladda el som räcker för 10 mil.

Köra elbil

En elbil accelererar snabbt och kan vara väldigt kraftfull. Dessutom är det mycket enklare att lyssna på musik eller prata med dina medpassagerare, eftersom bilen är tyst. Men tänk på att det också innebär att medtrafikanter inte hör dig komma körande lika tydligt.

Vett och etikett

Kan man parkera bilen vid en laddstation och vara borta i tre dagar? Och får man ställa bilen var som helst för att ladda? Här är en enkel guide över vad du bör tänka på som elbilsägare.

Vett och etikett för elbil (E-on)

Behöver jag en laddbox för att ladda hemma?

Vi rekommenderar att du installerar en laddbox då den möjliggör laddning med högre strömstyrka, vilket gör laddningen snabbare. Dessutom blir laddningen säkrare då laddboxen kommunicerar med elbilen och stänger av strömmen vid eventuella fel.

Hur snabbt laddar jag hemma?

Vanligaste laddhastigheten är 11KW för den som har en laddbox installerad hemma. En ren elbil laddas full på ca. 5-8 timmar.

Vad får jag för bränslekostnad om jag laddar hemma?

Precis som en vanlig bränslebilar har bilar olika förbrukning, en elbil har generellt en förbrukning på 1,5-3kwh/mil. 1,5-3kwh/mil * 1,5kr/kwh* = 2,25-4,5kr/mil 
*uppskattad elkostnad

Hur jag maximera min räckvidd?

Rätt däcktryck, planera resan, sänk hastigheten, förvärm kupén, precis som en bränslebil.

Vad kostar service?

Med fördel väljer du ett servicetal.

Hur beräknar man elförbrukning?

Precis som en vanliga bränslebilar har elbilar olika förbrukning, normalt förbrukar en elbil 1,5-3kwh/mil. 

Hur ser det ut med möjligheter till att ladda i Sverige?

Det finns gott om publika laddare och det byggs ut kontinuerligt.

Kan man råka köra iväg med laddkabeln inkopplad?

Nej, bilen går ej att köra med laddaren inkopplad.

Finns det flera olika typer av elbilar?

 Ren elbil (BEV)
* Hybridbil (HEV) = drivs av både el och bränsle (bensin eller diesel beroende på modell) laddas under körning.
* Plug-in hybrid/laddhybrid (PHEV) = drivs av både el och bränsle (bensin eller diesel beroende på modell) laddas under körning, men går också att ladda i ett eluttag.

Är elbilar säkra?

Ja, de testas av Euro NCAP på motsvarande sätt som en bränslebil.

Hur mycket skiljer det i bränslekostnad?

(El vs Bensin/Diesel) Generellt kan man säga att en elbil har milkostnad på 2,25-4,5kr/mil medan en jämförbar bränslebil har en milkostnad på 8-12kr/mil.