Däckhotell

Vi ser till att förvara dina däck på rätt sätt

Att förvara däck på däckhotell är ett smart och populärt alternativ till att förvara dem i bostaden eller i garaget. Du slipper ta med dig de gamla däcken hem efter att du bytt till vinter- eller sommardäck på verkstan och du kan vara trygg i att de förvaras under perfekta förhållanden.

Med en vanlig iakttagelse ser nästan alla däck likadana ut. Men tittar du noga kommer du att finna att modern däckkonstruktion erbjuder en grad av styrning, körkänsla, friktion och bränsleförbränning som är långt bättre än de däck som var konstruerade för bara några år sedan.
Idag finns det däckkonstruktioner som innehåller upp till 200 olika råmaterial men också en komplex arkitektur av stålbandsuppsättningar och datadesignade däckmönster. De olika däcktillverkarna strävar efter att leverera den bästa designen ifråga om kvalitet och utseende.

Hur vet jag vilket däck som är rätt för mig? Vad påverkar?

– Hur används bilen? Vart används den? Vilka säkerhetssystem bilen har bör även vägas in i val av däck. I dag finns märkning för energi, våtgrepp och buller på sommar- och odubbade vinterdäck. Med den märkningen kan du jämföra olika fabrikat.

Och när ska jag köpa nya däck, när håller inte de gamla längre?

– Vinterdäcken är utslitna enligt lag om mönsterdjupet understiger 3 mm. Ett nytt vinterdäck brukar ha ett mönsterdjup på 8-10 mm. Ett äldre däck med bättre mönsterdjup bör övervägas att bytas ut. Titta efter sprickbildningar och andra skador som tyder på att däcket är gammalt eller förvarats fel. Jämför gärna med ett nytt däck så är det lättare att förstå hur lite mönster som faktiskt är kvar på ditt gamla ”lagliga” däck. Be en expert titta om du är osäker.

Vad är de vanligaste felen vi gör när vi ska byta däck/skifta hjul?

– I vanliga fall gör konsumenten det för sällan för att få till en rutin, och monterar ofta utan att ta hänsyn till rullriktning vilket innebär att däcket kan tappa många egenskaper som det är designat att klara, det kan till exempel bli sämre på vattenevakuering.

Den eviga frågan – ska jag välja dubbdäck eller dubbfria vinterdäck?

– Titta på hur ni använder bilen och förhållandena på er ort. Är det mest barmark och bilen är utrustad med låsningsfria bromsar – abs – och antisladdsystem så räcker dubbfria däck tillverkade för nordiskt klimat långt. Bor du i norra delen av landet med mycket snö och is bör du överväga dubbade däck. Detsamma gäller om du har en äldre bil utan säkerhetssystemen vi nämnde nyss. Det kanske viktigaste är ändå att anpassa fart och avstånd efter väglaget som råder. Tänk på att vissa länder har totalförbjudit användningen av dubbdäck.

Kan olika däck ge olika komfort i bilåkandet?

– Ja, dubbdäck låter mer både inne i bilen och utanför. Titta på bullermärkningen på odubbade vinterdäck och jämför.

Kan jag göra bra miljöval vid däckköpet?

– Ja! Det kan du göra genom att välja odubbade vinterdäck och titta på energiklassningen av detsamma. Ett dubbat däck river upp små skadliga partiklar och bidrar till ett ökat slitage på vägarna.

Är dyrast alltid bäst?

– Nej! Men oftast finns det en koppling mellan kvalitet och pris.

När är det dags att byta till vinterdäck?

– Titta över dina vinterdäck redan nu! Behöver du byta så överväg att kontakta verkstad snarast för att ha alla däck i skick när det väl är dags att montera. Hellre montera tidigt än att oplanerat behöva köra på vinterväglag en morgon. Dubbfria vinterdäck gör det möjligt att vara mer flexibel än med dubbade. Många gör felet att de kontaktar en verkstad när det börjar snöa – och det blir ett problem när alla andra gör det samtidigt.

Ska de bästa däcken vara fram eller bak på bilen?

– Bak.

När man tagit av däcken/hjulen, hur ska man underhålla och förvara dem?

– Tvätta dem efter varje säsong och förvara dem mörkt och svalt.

Tänk även på att…

    • … det får inte förekomma dubbade och odubbade däck på samma bil.
    • … om du har odubbade däck på bilen så får ett eventuellt släp ha odubbade eller dubbade däck – men har din bil dubbade däck måste även släpet ha dubbade däck.
    • … oavsett hur dyr/billig din bil är så är däcken det enda som har kontakt med vägen och därför värda att satsa på.
    • … aldrig överskatta vare sig däck eller bilens säkerhetssystem.
    • … köra försiktigt!

Det är däckens skick som avgör när det är dags att införskaffa nya. Nya sommardäck har ett mönsterdjup på 7–8 mm och vinterdäck 9–10 mm och lagen kräver att mönsterdjupet är minst 1,6 mm på sommardäck och minst 3 mm på vinterdäck för att man ska få köra med däcken.

Värt att tänka på är dock att risken för vattenplaning ökar markant när mönsterdjupet på sommardäcken blir mindre än 4 mm. Även bromsförmågan försämras rejält med slitna däck. Rekommendationen är därför att alltid ha minst 3 mm mönsterdjup på sommardäck och 5 mm på vinterdäck för att du ska köra säkert.

Datum och regler kring däckbyte

I Sverige måste vi enligt lag ha vinterdäck på bilen mellan 1 december till 31 mars om det råder vinterväglag.
Vad är då vinterväglag? Det räknas som vinterväglag när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen, det är polisen som avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig.

Det finns två olika typer av vinterdäck, med eller utan dubbar. Vinterdäcken är särskilt framtagna för att fungera bra på vinterväglag och ska vara märkta med M och S vilket betyder Mud and Snow. Dubbade vinterdäck är tillåtet att köra med från 1 oktober och fram till 15 april. Är det eller befaras bli vinterväglag övrig tid är det även då tillåtet med dubbdäck men annars är det sommardäcken som gäller.

Boka tid för hjulskifte

 

Vill du veta mer om däckhotell ?

Kontakta oss