Här är Mercedes nya elbil EQS – räckvidden imponerar

Mercedes nya omtalade elbil EQS har nu presenterats på den svenska marknaden. Vi imponeras stort av den. Vad sägs om en räckvidd på hela 77 mil och laddning på 30 minuter? Den 10 augusti hade den svensk säljstart. Priset börjar på 1 245 000 kronor.

Nyligen visade Mercedes Benz interiörbilder på nya elbilen EQS. Nu kan Småländska Bil presentera fler detaljer på bilen som är formgiven med passagerarna i centrum. Komforten är i S-Klass nivå och har mycket gemensamt med senaste versionen av märkets klassiska flaggskepp. Dock har EQS en helt ny typ av instrumentering – MBUX Hyperscreen. En gigantisk skärm som går tvärs över hela bilen och har en separat display för passageraren. För att inte föraren ska kunna distraheras av denna så känner bilen av förarens blick och dimmar den delen av skärmen om föraren tittar mot den.

Exteriören är precis så muskulös som man kan vänta sig av en mer än fem meter lång lyxbil. Både front och akter andas pondus. Men samtidigt är detta en extremt aerodynamisk bil – med ett cw-värde på bara 0,2 – det lägsta på någon serietillverkad bil – och en total frontalyta på bara 0,5 m2.

Snabb laddkapacitet och tillgång till ett stort antal laddpunkter

Med en laddkapacitet på hela 200 kW (DC) tar det bara en dryg halvtimme att ladda batteriet. Och på bara 15 minuter går det att få energi för ca 30 mils körning.

Med vanlig laddbox (AC) är kapaciteten upp till 22 kW, vilket ger 10-100 % laddning på drygt fem timmar. En timme hemmaladdning ger mer än 10 mil körning.

Liksom Mercedes-Benz andra laddbara bilar kan EQS kopplas ihop med Mercedes Me Charge vilket ger tillgång till fler än 200.000 laddpunkter i Europa på ett enda abonnemang. Bilen har också navigation som tar med lämpliga laddplatser i beräkningarna och dessutom anger vad det kommer att kosta att ladda på dessa.

Två modeller från start – 0-100 på 4,3 sekunder

Från start kommer EQS i två utföranden: Bakhjulsdrivna EQS 450+ på 333 hk som gör 0 – 100 på 6,2 sekunder. Det svenska priset börjar på 1 245 000 kronor. Den fyrhjulsdrivna EQS 580 4MATIC som ger hela 500 hästar och gör 0-100 på 4,3 sekunder kostar från 1 575 000 kronor.

Båda modellerna kommer med helt unika tekniska lösningar. Bland annat en styrbar bakaxel som i basutförande kan svänga 4,5°. Det går dock att få den med ända upp till 10° styrvinkel – en funktion som kan beställas och låsas upp digitalt ”Over The Air”.

Bilen fås också med Digital Light. En helt ny typ av strålkastare som fördelar ljuset med hjälp av 2,6 miljoner micro-speglar. Resultatet är att strålkastarna till och med kan projicera bilder i vägbanan.

En annan detalj är dörrhandtagen som i vanliga fall är helt infällda i dörrarna. När föraren närmar sig fälls de ut automatiskt. Dörrarna går också att öppna och stänga elektriskt – både från bilen och mobilen.

Mercedes EQS hade svensk säljstart den 10 augusti. Priset på den svenska marknaden börjar på 1 245 000 kronorberäknas få svensk säljstart i juni. De första bilarna kommer till Sverige under senhösten. Vill du veta mer om nya EQS? Välkommen att kontakta en av våra Mercedessäljare eller se vilka kampanjer vi har just nu på Mercedes.

Mercedes Benz EQS Småländska BIl
Nya EQS har ett förstklassigt och rymligt baksäte
Mercedes Benz EQS Småländska Bil
Bakljus i form av en spiralformad helix i 3D